Dirk Gunther Mohr    Actor - Producer - Writer
                                                      

CAPO DI FAMIGLIA 

Capo di Famiglia is a movie I have written, co-produced and I play the leadrole Vincent la Rosa. 
- The movie is made in 2017
and has been send to several national and international festivals.
-
A
t the South Film and Arts Academy Festival in Chile we
 won the awards for 'Best drama Feature', 'Best Actor in leading role', 'Best Supporting Actor' and "Best Cinematography'.  There were also Honorable mentions for the Director and Production Design.  
- The movie has received nominations for 'Best Movie', 'Best Director' and 'Best Actor' at The Monthly Film Festival in Glasgow and a Special Mention for the cast at the Five Continents International Film Festival in Venezuela. 
- At the Feel the Reel International Film Festival the movie was 3rd best movie of the festival and received nominations for 'Best Director' and 'Best Script' and at the Berlin Flash Film Festival the movie was nominated for 'Best Movie'. 
- At the Largo Awards we received a nomination for 'Best Cinematography'.
- In Barcelona the movie has received the award for 'Best Actor' and a nomination for 'Best Movie'. 
- At Oniros Film Awards we won the award for 'Best Actor' and received a nomination for 'Best Short'. 
- In Los Angeles Dirk won the award for 'Best Actor' at the Actors Awards.
- At Alternative Film Festival we won the award for 'Best International Drama'.
Check out the IMDb page of the movie:  Capo di Famiglia


Ook in Nederland worden jaarlijks vele films gemaakt. Met name documentaires of komedies, maar ook weleens misdaadfilms. Bij de meeste van die projecten staan actiescènes centraal, maar soms zie je een uitzondering. Bijvoorbeeld in het geval van Capo di Famiglia, een project dat vorige weekend in première ging. Dit is namelijk een waar misdaaddrama.

De film begint met een bruiloft waarop Vincent in het huwelijksbootje stapt met zijn geliefde. Tevens krijgt hij van zijn vader te horen dat hij ‘’de familiezaken’’ mag overnemen. Dit tot ergernis van zijn oudere broer Jimmy, welke die eer graag zelf had gehad. Dit leidt tot spanningen binnen de familie, met alle gevolgen van dien.

Het eerste dat opvalt aan Capo di Famiglia is dat de film heel subtiel is. In de plaats van overal uitleg voor geven mag je als kijker zelf een invulling geven, wat eigenlijk best verfrissend is. Een voorbeeld hiervan zijn ‘’de familiezaken’’ de Vincent op zich mag nemen. Is het gewoon een bedrijf of worden hier maffiapraktijken mee bedoeld? Daar mag je zelf achter komen.

Of het nou wel of geen maffialui zijn, de personages komen goed uit de verf. Dit komt grotendeels door de sterke vertolkingen. Uiteraard doet Dirk Gunther Mohr het goed als hoofdpersonage Vincent, maar ook zijn broer Jimmy heeft in Matthijs ten Kate een prima vertolker. Het valt echter wel op dat Capo di Famiglia nauwelijks geweld bevat, in tegenstelling tot vele andere films met dit thema. Persoonlijk vond ik ook dit verfrissend en origineel, maar ik kan begrijpen dat het voor sommige kijkers wat saai kan zijn.

Toch had ik wel een minpuntje en dat is een ding wat ik dit jaar bij meer korte films heb ervaren. Toen de film afgelopen was dacht ik namelijk: ‘’maar we waren toch pas net begonnen? Ik had meer willen zien!’’ Al is dit eigenlijk juist een goed teken. Als de film niet leuk was had die wat mij betreft niet langer hoeven zijn.

Capo di Famiglia is een sterk karakterdrama dat ondanks de beperkte speelduur weet te overtuigen. De speelduur had misschien wat langer mogen zijn, maar dan werd het project misschien weer een beetje langdradig. Mocht je volgend jaar nog filmfestivals op de planning hebben staan dan is het aan te raden deze film te onthouden.

 

CineMartijn Filmhoek

Op zondag 17 december gaat Capo di Famiglia in premiere in theater De Lieve Vrouw te Amersfoort.

Capo di Famiglia is tijdloos en actueel. Georganiseerde misdaad en familiebanden zijn niet los van elkaar te zien. Denk aan maffiabazen als Al Capone en Salvatore Riina maar ook de Nederlanders Willem Holleeder en Klaas Bruinsma. Door ontboezemingen uit de familie worden het mensen van vlees en bloed.

De film geeft ons een kijkje in het leven van de Italiaans-Nederlandse familie la Rosa. Vincent (Dirk Gunther Mohr), geliefde zoon, en broer, staat aan het begin van zijn nieuwe leven met Eva (Nastassia Firestone). Zijn vader, Alfred (Dirk van der Pol), biedt hem de positie die hij nooit verwacht had. Hij maakt Vincent, en niet zijn oudste zoon Jimmy (Matthijs ten Kate), hoofd van het bedrijf en daarmee 'capo di famiglia'. Deze beslissing heeft grotere gevolgen dan iedereen ooit had kunnen vermoeden. La famiglia zal nooit meer hetzelfde zijn.

Hoe onvoorwaardelijk is familie? Of is onvoorwaardelijke liefde een bijna onmogelijke keuze?

Regisseur Annemarie Libbers vertelt een klassiek verhaal. Traag maar toch volop in beweging, mede door de verhalende cinematografie (door Maric Dam). Het voelt alsof je als kijker deel uitmaakt van de familie. Het mysterieuze maffia-gevoel wordt nog eens versterkt door de prachtige muziek van Joey Vriend."

Capo di Famiglia is geselecteerd voor het Haags filmfestival en wordt eind december uitgezonden op Omroep West.

De Stad Amersfoort

Hoeveel spanning kun je in 38 minuten stoppen? Ik kan je vertellen: een hoop. Van het begin tot het eind is de film gevuld met allerlei soorten emoties: geluk, jaloezie, verraad, spanning, maar ook kilheid. 
De op het oog gemoedelijke en gelukkige maffiafamilie die woonachtig is in Nederland, zet mij al snel op het puntje van mijn stoel als vader Alfred niet zijn oudste, maar zijn jongste zoon, Vincent, aanstelt als hoofd van het bedrijf. Deze beslissing heeft grote gevolgen.
_
Vader Alfred beland in het ziekenhuis nadat hij is neergestoken. De hele familie snelt naar het ziekenhuis om hem bij te staan. Ook rechterhand en ‘klusjesman’ Mario is aanwezig. Vincent besluit hem de opdracht te geven uit te zoeken wie dit heeft gedaan. Jimmy, de oudste zoon, wil dit ook graag uitzoeken, maar Vincent verbied hem dat, hij is immers nu hoofd van het bedrijf en zal dit wel regelen. 
De vraag blijft is Vincent inderdaad capabel genoeg – zoals zijn vader beweert – om hoofd van het bedrijf te zijn? Vincent staat nu meteen al voor harde en moeilijke beslissingen. 
Het prachtige, dramatische (zo ervoer ik het) slot vraagt om een vervolg. Het open einde broedt in mijn hoofd. 
_
De cast past prima bij de film en is prettig om naar te kijken – ik ben daar toch wel gevoelig voor – de film zit goed in elkaar, klein beetje voorspelbaar, maar daardoor niet minder spannend. En de muziek eronder, ja wel typisch voor een maffiafilm en lekker melodramatisch. 
_
De teaser / trailer van deze film vat het verhaal goed en spannend samen. Voor iedereen die van maffiafilms houdt, is dit zeker een aanrader.

Iris Luijten